Matheo började på ridning i vintras. Han red lite grann när han var 3-4 år och älskade det. Det är inte det enklaste att hitta passande fritidsaktiviteter till Matheo. Jag minns när han var liten och vi prövade att vara med på ”Gympa för alla”. En grupp för barn med särskilda behov ute i Särö. De hade byggt en hinderbana som han tog sig runt på direkten och älskade. Tyvärr med tanke på att många av barnen hade motoriska svårigheter var det samma hinderbana hela terminen. De snälla ledarna försökte visa Matheo olika sätt att använda hinderbanan på vilket roade honom måttligt. Matheo gillar logik, en ribbstol klättrar man tex upp i och ingenting annat. När de istället föreslog att han skulle vara med på sångstund i ring tillsammans med alla de andra fick han nog och lämnade idrottshallen. Idag hade det kanske fungerat bättre. Men social interaktion och kommunikation var verkligen ingenting för Matheo i den åldern. Vi fick inte in honom där igen. Det var rätt knäckande för mig att min lille son som inte kunde vara med på ”vanlig” gympa inte heller platsade i en funkisgrupp.

På ridningen får Matheo privatlektioner varannan lördag på Silvagården i Kungälv utefter sina egna förutsättningar. Det kostar skjortan så varannan vecka får räcka men det är så värt det. Matheo skiner upp när han är på hästryggen och hans kropp blir ett med ponnyn ”Storeman”. Storeman är komisk nog en pytteliten shetlandsponny. Tålig och tolerant som få. Silva som har stallet är pensionerad och jobbade tidigare som sjukgymnast på habiliteringen. Hon har flera barn och ungdomar med speciella behov som kommer och rider. Känns skönt med förståelsen hon har inför Matheos utmaningar. Denna terminen har gått åt till att Matheo ska lära sig rutinerna. Mestadels har vi ridit ute i skogen. Att ridning är bra för människan och i synnerhet för människor med speciella behov kommer det ständigt ny forskning på. I ridningen berörs alla sinnen  och det händer väldigt mycket både i ens kropp och sinne när man rör sig i takt med hästen. Många studier visar också att djur och natur stimulerar hjärnans läkning.

Vad är det då som händer med oss vid ridning? Jo hästens tredimensionella rörelser fortplantar sig i ryttarens kropp och har positiva effekter på bland annat balans, koordination och styrka. Samspelet med hästen ger en naturlig motivering till ett aktivt och fokuserat övande vilket gynnar Matheos utveckling. Samvaron med hästen gör det vidare till en lustfylld upplevelse på många plan och ger en utveckling både fysiskt och psykosocialt. Lika stor del som själva ridningen är förberedelserna. Hämta hästen i hagen, klappa, sköta, borsta och göra iordning den. För Matheo är det också en stor grej bara att komma till stallet, alla intryck. Han får verkligen använda alla sina sinnen. För mig som gammal hästtjej är det lika fantastiskt att få vara i stallet som för Matheo. Jag blir med ens lugn så snart jag rullar in på uppfarten till stallet. Med hästar existerar bara nuet. De känner av ens energi och att bara vara där rent fysiskt fungerar inte med dessa kraftfulla djur. De kräver verkligen ens fulla uppmärksamhet och ger en välbehövlig paus i vardagen. Hur jobbigt Matheo än haft det med sitt humör, tics/tvång så har det lättat när han kommit upp på hästryggen och Storeman blivit en förlängning av honom. Matheo blir lugn och kommunicerar med oss. Han tecknar tex hästarnas färger osv. Helt plötsligt en lördagsförmiddag började han att teckna ”sko”. Vi fattade ingenting! Vadå sko? Matheo gav sig inte och tillslut fattade vi att han hade tappat sin ena sko! Det är ett stort framsteg för Matheo att kommunicera det till oss istället för att bara skrika. Nu är det sommaruppehåll men givetvis fortsätter vi till hösten.

Written by 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.