Vi har fått vårdbidrag för Matheo i flera år. Rätten till vårdbidrag baseras på en sammanvägning av barnets behov av särskild vård och tillsyn samt merkostnader. Det är alltså ett bidrag som man kan söka när man har barn med funktionsnedsättningar eller sjukdom som kräver extra omsorg och tillsyn utöver föräldraansvaret. Det är en fantastisk socialförsäkringsförmån att kunna omfattas av även om man såklart önskar att man aldrig hade behövt det. Det var en prövning att ansöka om det när han var i treårsåldern eftersom man behöver vara väl insatt i lagstiftning och vad det egentligen är som man som förälder gör som inte jämnåriga barn utan funktionsnedsättning kräver. Allting var så nytt då och Matheo är ju dessutom mitt första barn. Jag läste på ordentligt genom att b la förbereda mig genom att läsa en bok om vårdbidrag skriven av föräldrar. Jag skrev dagbok för att få med alla moment och fick träffa en handläggare personligen från Försäkringskassan. Det var ett jobbigt möte där jag fick redogöra för alla mitt barns behovs och tillkortakommanden. Det kändes fruktansvärt att dra upp alla hans svårigheter. Som ett svek. En förälders uppgift normalt sett är ju att ”skydda” sitt barn och främst framhäva det som är positivt. Det gick i alla fall ”bra” och vi hade turen att få en insatt handläggare. Hon beslutade att vi hade rätt till 3/4 ersättning (finns 4 olika nivåer) vilket i månaden efter skatt genererar ca 4800kr. Vi fick även ett beslut tillsvidare, som längst till han är 19 år. Många får tidsbestämda beslut. Givetvis följs besluten tillsvidare upp under tiden om omständigheterna skulle ändras. Detta bidrag har hjälpt något så oerhört. B la har jag möjlighet att jobba mindre för att Matheo inte klarar för långa dagar tex på fritids. På att jobba 80 % ”förlorar” jag runt 7500:- i månaden. Att ha barn kostar pengar det vet alla men att ha ett barn som Matheo betyder hiskeligt mycket högre kostnader. Jag ska inte dra upp alla kostnader nu men för att ni ska få ett hum kan jag delge er några extrakostnader bara för den senaste tiden. Vi fick tex slänga ut vår soffa i förra veckan efter 2,5 år för att Matheo hoppat sönder den. I helgen fick han tag i min mobil och slängde den i vasken när batteriet tog slut som var full av vatten och i tisdags hade han sönder pumpen till poolen..Han har tagit sönder det mesta som går i hemmet under åren. Han måste också ha anpassade fritidsaktiviteter, för tillfället är ridning det enda vi hittat som fungerar och då är det uteslutet att rida i grupp. En privatlektion ligger på 500:-.

Första januari 2019 beslutade Försäkringskassan att göra om vårdbidraget till omvårdnadsbidrag. Trots att jag satt mig in i det nya regelverket så har jag svårt att riktigt se skillnaden. Men de nya ersättningarna kort och gott ska vara mer renodlade och tydligare. De är uppdelade i en omvårdnadsdel och en merkostnadsdel, föräldrarna kan dela på bidraget osv. Detta betyder att vårdbidraget och vårt gynnande beslut har upphört då det egentligen skulle ha följts upp. I november fick vi ett brev att sista utbetalningen skulle bli i mars. Jag ombads söka omvårdnadsbidraget istället. Detta gjorde jag i december och bifogade alla relevanta intyg från läkare, psykolog, logoped, arbetsterapeut mm. Försäkringskassan har långa handläggningstider dels för att det är många nya ansökningar men också för att alla med beviljat vårdbidrag ska söka omvårdnadsbidraget istället. Lägg till tider med pandemi på det så förstår ni att de ligger efter i handläggningen. Många familjer har hamnat i ekonomiskt kris eftersom det är beroende av dessa pengar särskilt pga förlorad arbetsinkomst och har inte turen att som vi ha ett nätverk som kan hjälpa till vid behov. Därför har regeringen fattat beslut nu i juni om att man ska kunna ha kvar vårdbidraget tills dess att omvårdnadsbidraget träder i kraft. Om man ens har rätt till omvårdnadsbidraget vill säga. Mig veterligen så har regelverket skärps ytterligare som så mycket annat i samhället och många familjer får sänkt bidrag eller blir av helt med ersättningen. Idag så ringde jag ännu en gång till Försäkringskassan för att se efter att vi snart väntat i 6 månader på att ens få ansöka om omvårdnadsbidraget hur det låg till. Jag fick då svaret att vi var prioriterade och handläggaren tyckte det var konstigt att vi fått vänta såpass länge. Suck. Har ringt säker 4 gånger innan och fått till svar att de inte kan ge några svar om när de ens kan ta emot vår ansökan. Att jag pratade med chefen i april verkar de inte ens ha dokumenterat. Enligt denna handläggaren kommer vi inte att omfattas av ”övergångsreglerna” om att få det gamla vårdnadsbidraget fram tills att ansökan beviljas om vi får tid snart att ansöka om omvårdnadsbidraget trots att det med all sannolikhet tar minst flera månader innan allt är klart. Kände mig inte speciellt mycket klokare. Känns som om man får olika svar beroende av vem man råkar prata med. Kanske tycker dessutom handläggaren vi väl tilldelas dessutom att Matheo är helt normal! Skämt å sido men det tyckte de på Funktionshinderenheten när vi ansökte om personlig assistans. Deras bedömning var att typ allting ingick i det sk föräldraansvaret. Numera är jag så luttrad av alla ansökningar och kontakter jag haft genom åren med olika myndigheter att ingenting förvånar mig längre. Jag är inte heller ens längre upprörd för att jag lärt mig att välja mina strider annars hade jag gått under. Förutom omvårdnadsbidraget så håller jag även på med att hitta nytt kortidsboende för Matheo. Han har inte än lyckats bli inskolad på det vi fick beviljat i januari. Det är så mycket som måste klaffa. Förhoppningsvis så kan han börja på Ågrenska till hösten istället. Då blir det bara över dagen en helg i månaden och förhoppningsvis en vecka varje sommar. Men som sagt innan det blir färdigt så måste socialtjänsten på funktionshinderenheten fatta beslut om det och det ska finnas en plats med en lämplig grupp med barn etc etc. Eftersom jag vet att allting tar tid så ansökte jag ju om kortids redan förra hösten. Detta är bara några av alla de kontakter man har som funkisförälder. Ni ska bara veta hur mycket jobb det krävdes inför hans skolstart. Då skulle vi få till för det första fyra (!) olika typer av utredningar samt dispans med olika professioner och verksamheter om att tidigarelägga skolstarten eftersom särskolan inte har den obligatoriska förskoleklassen än. Lägg också till på det alla studiebesök på eventuella skolor. Som grädde på moset allt taxikrångel med skolskjuts och färdtjänst som jag tidigare skrivit om. Man får bara tacka högre makter att jag som socionom är en van samordnare och rätt hyfsad på att ta reda på det jag inte vet. Annars vet jag ärligt talat inte hur det hade gått.. Jag kan väl säga att det inte går något vidare för många jag kommer eller har kommit i kontakt med i olika jobbsammanhang. Livet är minst sagt allt annat än rättvist. Jag förstår att så många funkisföräldrar går in i väggen. Det är liksom bara en heltid i sig att samordna alla kontakter. Nu håller jag tummarna för att det inom en snar framtid går att bocka av detta på Matheos ”att göra lista”. Att listan någonsin blir tom däremot är inte speciellt rimligt..

Written by 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.