Är så arg att jag kokar! Bostadsanpassningen på Göteborgs stad kom efter en sex (!) månaders handläggningstid fram till att vi ur egen ficka ska bekosta 60 000 kr av det 211 000 det tydligen kostar att bygga ett staket runt vår tomt för att Matheo inte ska rymma och riskera att bli överkörd eller någonting ännu värre. Är det en ”skäligt” tid för att leverera ett beslut och lägga ned tid på att vi ska få så ”lite som möjligt? Är det okej att bråka med oss under sex månaders tid och ödsla tid på att sätta käppar i hjulet och tex påstå att arbetsterapeuten som skrev intyget som styrker hans behov av bostadsanpassning minsann tycker att det räcker att hängna in halva tomten, trots hans enorma rörelsebehov? Är det rätt att de skiter fullständigt i de domar jag letat fram där familjer som oss blivit beviljade hela kostnaden? Har det noll handlingsutrymme på bostadsanpassningsenheten frågar jag mig eller bara en jäkligt taskig människosyn?

Vad är då bostadsanpassning, det ska jag kanske börja att upplysa om. Enligt Göteborgs stads hemsida kan man läsa följande: ”Det är ett bidrag för dig som har en funktionsnedsättning och som behöver anpassa din bostad så att den blir så funktionell som möjligt för dig. Du som har en funktionsnedsättning ska kunna leva som alla andra i en egen bostad..”.

60 000! Är det en rimlig siffra ”vanligt” folk betalar för ett litet staket?

Visste ni förresten att det enligt kommunen tydligen ingår i föräldraansvaret att samtliga, alltså ALLA familjer med en femåring ska införskaffa ett 90 cm högt staket?

Vilken jäkla familj med en ”normal” femåring sätter upp ett staket över huvudtaget! Och ett staket på inte ens en meter? Någon?! Snälla skrid fram, jag vet då ingen. Det är ju liksom bara för ungen som känner för att dra att kliva över det i såfall!

Ja, de flesta femåringar kanske tänjer på gränserna någon gång och olovligen  vågar sig utanför tomten men tillskillnad från min femåring med autism som saknar all typ av förmåga att relatera till fara och absolut inte under några som helst omständigheter får lämna hemmet på egen hand så försvinner de oftast inte i över två timmar och hoppar på en buss i kalsongerna in till stan för att tillslut komma hem med poliseskort..

Om någon vänligt själ mot förmodan  anar ugglor i mossen och frågar barnet om vad det heter och vart det hör hemma på bussen, så kan även de flesta ”normala” femåringar förmedla det. Det kan inte min.

Vet ni vad som gör mig ännu argare? Om vi hade haft ett halvtaskigt, fjuttigt 90-staket (ni vet de där trästaketen från typ bauhaus) då hade stängselfirman jämnat det med marken och smält upp sitt fula GRÖNA sk ”gunnebostaket” (som finns på skolor och förskolor). Det är det staket en ”får”. Vad fan ska det ens vara grönt för? Och då hade inte behövt betala en krona. Synd att jag inte tänkte på det innan och hämtade något gammalt staket som istället för att slängas skänks på blocket och bankade upp.

Det borde jag ju såklart tänkt på! Jag är vid det här laget van vid att sätta mig in i hur myndigheter resonerar, det var till och med därför jag började jobba på socialtjänsten. Det är väl klart att man förutom sitt barns särskilda behov även ska lära sig att bemöta de instanser man behöver ha kontrakt med och säga rätt saker pga deras okunskap..

Vi ska alltså rama in vår fina ”NEW England” villa med ett två meters högt  ”gunnebostaket” som dessutom är grönt. GRÖNT, hallå! Och där delen överst pekar inåt (som på fängelser för att hindra att man klättrar över). Vi ska dessutom hosta fram 60 000 spänn bara sådär för att ge vår son möjlighet att slippa ha en flåsande förälder i nacken så fort han tar ett steg ifrån oss.

Finns det någon här som ens skulle vilja sätta upp det om ni så fick det gratis?

Nä ni. Nu är det krig. Nu går jag upp mot kamp. Media är kontaktade, trots allt är det ju de som verkar ha mest inflytande numera i vårt samhälle.

Det är inte rätt att ”spara in” på de svagaste i samhället och diskriminera barn med särskilda behov. De har så oerhört mycket emot sig ändå..

Nu slår jag näven i bordet och sätter ned foten.

 

Written by 

2 thoughts on “Göteborgs stad har bråkat med fel förälder och jag vägrar låta dem diskriminera min son!

  1. Jag hittade hit via en länk i en tråd på familjeliv och blev nyfiken, vad är det för slags staket du tycker skulle passa och fungera? Och vad är det för staket som ni hade tänkt er?

    1. Hej Anne. Vi har nu ett två meter högt, specialdesignat gunnebostaket (små maskor). Det är vinklat på toppen inåt så att det inte ska inbjuda till klättring. Det fyller sin funktion även 1,5 år senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.