Jag har den senaste tiden börjat fördjupa mig vad tarmfloran och kosten spelar för roll när det gäller autistiska symptom. Natasha Campell McBride är läkare med doktorsexamen i både neurologi och näringslära (hon gav sig på en del forskning efter att hennes egen son diagnostiserats med autism). Hon är övertygad om sammanbandet mellan inlärningssvårigheter och att det vi äter och dricker tillsammans med tarmsystemet är absolut. Det börjar mer och mer gå upp för mig innebörden av Anna Skippers ”Du är vad du äter”. Natasha beskriver sina teorier i sin bok ”Gut and pshychology syndrome (GAPS)” översatt till svenska ”Läckande mag-och tarmsyndromet”. Resonemanget bygger på det hon genom sin forskning kom fram till var orsaken till hennes egen sons autism.

Utan att tveka hänger såklart hela vår kropp och dess funktioner samman, varpå det inte ter sig alltför främmande att tarmen och hjärnan samspelar i allra högsta grad. Drar de inte jämt med varandra uppstår det en obalans..

Denna obalans är resultatet av det som Campell menar leder till att flertalet barn får sk autistiska symptom och även diagnostiseras med autism.

Min son får Omega 3& 6 och probiotika och äter sedan ett halvår gluten- och kaseinfri kost (ej GAPS) som är den diet Natasha förespråkar som handlar om b la fermentering för att inte gå miste om nyttiga bakterier). Se mitt tidigare blogginlägg om gluten-och kaseinfri diet..

I korta drag leder den störda tarmen till att tarmarna läcker och att delar av mjölk- och glutenproteiner kan ta sig in i blodbanan. När dessa når hjärnan kan de fungera som opiumliknande substanser och störa signaler mellan nervceller. Vi har med egna ögon sett vad som händer när vår son får i sig dessa födoämnen; han blir ”speedad”, sover dåligt och får sämre ögonkontakt.

Jag vill förtydliga att jag inte gör allt detta för att till varje pris förvandla min lille pojke till att bli ”normal”. Han duger  som han är men jag gör allt i min makt  för att rusta honom för livets alla ytterligare utmaningar han står inför pga sin autism. Han ska ha de allra bästa förutsättningarna!

Jag är en kunskapshungrande person som de flesta utav er vet eller iallafall förstått efter att ha läst min blogg, så det stannar inte här. Med dessa insikter djupdyker jag i ämnet. Jag slukar allt som kommer i min väg men sväljer det inte utan vidare. Inte utan att grundligt processa de olika teserna genom att vrida och vända på dem fram och tillbaka. Först därefter kommer jag till handling.

Tillbaka till biomedicinen. Där ligger vi  i lä i vårt avlånga lilla land. Vi är grymma inom många områden och jag är stolt över att vara svensk. Men inte vad det gäller autism. Gillberg och company, släng er i väggen!

Andra länder ligger miltal före oss. B la var det därför jag valde att ta mig till det stora landet i väst för att inhämta kunskap angående träningsmetod. I USA har de även egna DAN!-läkare, (defeat autism now). Det är läkare som specialiserat sig på biomedicin, alltså kostens inverkan, mineral- och vitaminbrist och hur det kan påverka ett barn med autistiska symptom, mag/tarmproblem osv. Här i Sverige finns det givetvis inga DAN!-läkare. Att bara uttala att det är möjligt att ”bekämpa” autism väcker starka reaktioner.

I Sverige är vi livrädda och vågar varken säga bu eller bä om autism men att det är ett allvarligt, livslångt tillstånd prackas man som förälder på innan man med huvudet före skickas ut i ovissheten..

Kommer man i ambulans till akuten med sin autistiska unge efter ett ”Grandmal” epilepsianfall ställer sig sjukhuspersonalen undrande till varför man med näbbar och klor kämpar för att ”vinna fördelar” gentemot andra familjer och ber om ett rum i avskildhet (för att undvika en katastrof). Nä, nu var jag lite väl sarkastisk men ungefär på det ska-vara-lika-för-alla-nivån förhåller det sig. Lika behandling betyder inte automatiskt rättvisa!

Tur att man nära till hands berikats med en stor portion humor. Att skratta åt eländet är det enda vettiga för att låta folks höjda ögonbryn och himlande blickar rinna av en.

Egentligen bryr jag mig inte avsevärt om orsaken till min sons autism. Om det till största del handlar om ärftliga komponenter, om den utvecklats redan i fosterstadiet eller om den med tiden smygit sig på via min (moderns) tarmflora. Skitsamma!

Det som är av intresse för mig är att ta reda på om min son bär på en sårbarhet som resulterar i att han inte på ett tillfredställande sätt kan göra sig av med de gifter och metaller som vi exponeras för. Kan han inte tillgodogöra sig näringen av det han äter av olika anledningar önskar jag veta för att ge honom de bästa förutsättningarna att göra det. Den nöten vill jag knäcka. Inte så konstigt väl? likaså när jag var gravid och prover visade att jag hade låga järnvärden rättade jag till dem i form av järntabletter.

Det är inte riktigt sant att det inte finns några DAN!-läkare i vårt avlånga land. Det finns en man vid namn Harald Blomberg i Stockholm. Han kallas inte för DAN!-läkare men i praktiken är det vad han är. Han är från grunden psykiatriker men har de senaste 25 åren sysslat med att sätta barnens problem i ett verkligt biologiskt perspektiv för att försöka utröna vad som gått snett i deras utveckling från spädbarn till ungdomar. Behandlingarna kan vara mångfaldiga såsom till exempel rytmisk rörelseträning (en träning Harald utvecklat genom åren som godkändes av Socialstyrelsen 1989) och ortomolekylära biomolekyler som essentiella fettsyror eller vissa mineraler. Men Harald Blomberg ser också att dessa tillstånd mycket sannolikt är ett resultat av stora förändringar i vår omvärld. Vaccinationer och kvicksilver i tänderna ger upphov till en hel skala av problem. Dessa kan förvärras när nya elektromagnetiska fält emanerande från bland annat mobiltelefonin påverkar våra celler. Det betyder att han undersöker barnets symtom och letar efter vad dem bottnar i. När han kommit på det börjar han först då att kolla på behandlingsalternativ, istället för att behandla symptomen med psykofarmaka som tyvärr oftast är den bistra sanningen.

Harald har även skrivit en drös med böcker där han på ett dråpligt sätt ifrågasätter hur enkelspårigt och till och med enfaldigt skolmedicinen behandlar ämnesområdet. Därför är det inte heller att undra på att hans läkarlegitimation blivit ifrågasatt både en och två gånger. Om det handlar om okunskap eller prestige låter jag vara osagt. Det är en egen diskussion i sig..

Jag älskar Haralds svar på tal när hans metoder ifrågasätts i tidskriften ”Special Nest” 22 jan, 2016 (http://www.specialnest.se/aktiviteter/kontroversiell-lakare-tillbakavisar-kritik-mot-sina-metoder).

”För de som är föräldrar till de här barnen så är det ju viktigare att göra nåt som fungerar än att göra det som är “vetenskapligt.”

På frågan varför han inte visar det i vetenskapliga studier om han vet att det fungerar svarar han: ”Det skulle väl aldrig falla mig in! Jag menar, vadå, då får jag ägna mina sista levnadsår åt att forska om det. Jag är väl mer intresserad av att sprida den här kunskapen till så många som möjligt..”

Han forstsätter: ”För mig har det ingen större betydelse vad den svenska Socialstyrelsen tänker. Det finns en efterfrågan.. Ja vadå, de får väl ta min legitimation. Jag är väl inte beroende av den..”.

Givetvis har jag kontaktat denna ”skandalomskrivna” läkare. Fortsättning följer..

 

Written by 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.