Idag tog Linda även med sig lillebror tillsammans med sin dotter när Matheo skulle iväg med henne. Linda är vår fantastiska vän och även avlösare. Från kommunen är det möjligt att ansöka om avlösning då man har ett barn som bedöms kräva mer av föräldrar än andra barn. Det bar idag iväg till leklandet i Kungälv där vi varit hundratals gånger förr. Vi har till och med haft årskort då det under en period var omöjligt att vistas någon annanstans utanför hemmet med bägge barnen. Idag i allafall så fick Matheo ett sk meltdown. Han prövade Linda rejält genom att be om glass i vilket hon stod på sig att han inte fick. Just att undvika glassen har vi gjort ett ihärdigt arbete med. Har tidigare skrivit en blogg om nödvändigheten att inte under några som helst omständigheter köpa glass till Matheo på ett ställe där vi regelbundet vistas, då Matheo inte nöjer sig med en glass..

Då Matheo verkade hungrig så micrade Linda istället de medhavda fiskbullarna. Ja, vi har ibland med egen mat till Matheo vilket personalen gått med på då Matheo är mycket selektiv med maten. På Leklandets Café är det enda han i matväg annars äter tillbehören till salladen; fetaost och brödkrutonger (vi köper ibland små skålar för en femma styck). Linda ställde tallriken framför Matheo som fortfarande var upprörd, han tuggade klagande i sig en bulle i protest och lämnade sedan bordet. Han kom snabbt tillbaka och slog ut handen så att det med ett brak flög porslin och skvätte fiskbullar med tillhörande dillsås åt alla håll och kanter. Han slängde sig på golvet och sprattlade och skrek. Jag var ju inte på plats men kan föreställa mig att han blev kladdig själv vilket inte gör saken bättre. Matheo avskyr att få kladd på sig. Minsta lilla fläck och han måste byta hela plagget illa kvickt. Sedan kan jag även föreställa mig att den negativa energin inte bidrog till att förhindra att meltdownet bröt ut. Linda berättade att en familj i närheten grinade illa och demonstrativt reste sig och flyttade till ett annat bord. Linda bad urskuldande om ursäkt utan någon reaktion från föräldrarna.

Barn testar gränser med alla medel de kan ta till. Får de sin vilja igenom är livet frid och fröjd igen. Ett autistiskt meltdown varar längre, är känslomässigt starkare och är svårare att hantera. För Matheo när det brutit ut går det inte att vrida tillbaka klockan. Tåget har gått.. Ett meltdown beror på en överbelastning av hjärnan. Bidragande bakomliggande faktorer kan vara t.ex. trötthet, stress och för mycket olika sinnesintryck på samma gång. Det som började med att Matheo testade gränser slutade i ett meltdown. Exakt vad det var som föranledde detta är det svårt att veta, troligtvis vet han inte ens själv.

En liten känsla av ångest eller oro kan trigga igång ett stort utbrott där utgången kan bli ett utåtagerande som att drämma tallriken i golvet eller huvudet med för den delen. Andra utgångar kan vara att slåss eller fly för barnet. De kan inte alltid känna skillnad på lite ångest och oro eller intensiv stark ångest och oro. Reaktionen blir densamma.

Att jag vet att detta var ett meltdown utan att ens ha varit där beror på tiden det varade (ca 15 minuter, tidigare höll de i sig i timmar). och att paniken var total. När Matheo mår så dåligt och har förlorat all kontroll är det sämsta man kan göra att försöka avleda, bryta det, prata med honom överdrivet eller ta i honom. Gör man det förvärras och förlängs lidandet bara ytterligare då Matheo kan råka skada sig själv ytterligare eller någon annan som för den delen råkar komma i hans väg. Jag vill passa på att nämna att håll aldrig någonsin fast någon som har ett meltdown. Det är förenat med livsfara för den fasthållna. Det har förekommit dödsfall! Jag är säker på att Matheos meltdowns ”endast” varar i högst en kvart numera för att vi i hans omgivning lärt oss hur vi skall förhålla oss, vilket lett till att han på ”egen” hand kan ta kontrollen över sig själv igen. Det är som med panikångest, där människor är säkra på att de ska dö innan de får kunskap och insikt i att det går över. Det finns inget facit till barn med autism utan alla fungerar olika. En gemensam nämnare är ändå att själv behålla lugnet. Linda höll sig på behörigt avstånd men ändå nära och sket i ogillande blickar och avböjde tacksamt vänliga själars hjälp. Alla är faktiskt inte oförstående eller okunniga och tänker att det handlar om ett ”ouppfostrat”, ”trotsigt” barn! Ris till föräldraparet som knappt bemödade sig att titta på Linda när hon för andra gången när det var över bad om ursäkt och frågade om de fått dillsås på sina kläder. I och med att mamman vände bort huvudet avstod Linda från att säga: ”Det var i alla fall tur att det inte var ketchup”. Jag har inte alltid varit lika trevlig, det har hänt att jag hamnat i affekt själv vilket knappast varit till fördel för Matheo så det har jag fått lägga ned. Jag kan varmt rekommendera att ge foldern som bilden till bloggen visar. Inuti står det information om autism och länkar för vidare läsning. Det finns även kontaktuppgifter till Autism&Aspergerförbundet och till en själv om man så önskar. Inte för att man har någon skyldighet att försvara sig eller sitt barns beteende, utan för att sprida kunskap! De flestas dömande attityd väljer jag att tro handlar om okunskap. Eloge till er som vågar att fråga. Ibland händer det faktiskt att man behöver hjälp som att tex hålla ett öga på någon lillebror eller att hjälpa till att torka upp osv.

Gör man som ovan så ebbar utbrottet ut av sig självt. Då brukar ilskan i Matheos fall övergå i förtvivlad gråt, då äntligen får man ta honom i sin famn och trösta honom. Det är inte angenämt för någon inblandad att uppleva eller bevittna en sådan här situation men värst är det för barnet i fråga. Matheos blick säger mer än tusen ord..

Vill slutligen sända ett tack till leklandets alltid så fina bemötande och även till den pappa som kom till undsättning. Sist men inte minst vill jag tacka Linda. När hon väl hemma hos oss berättade om vad som hänt och avslutade med ”Nu har jag lärt mig att inte ställa en tallrik med mat framför honom när han är arg..” gjorde det mig övertygad om att denna kvinna fixar vad som helst som hon tar sig an.


Written by 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.