Igår körde vi en heldag hemma hos goda vänner. Vänner som förstår. Vänner som sitter i samma båt. Vi spenderade dagen tillsammans med en familj som autismen förde samman oss med. I vår närhet finns det några familjer som inte är som oss, men med stora hjärtan som accepterar oss även om de aldrig kan sätta sig in i hur vårt liv ter sig.

Jag värdesätter denna familj som förstår, som det är överflödigt att försöka att förklara hur Matheo tänker eller vad hans beteende står för. De vet, för även deras liv styrs med hjärngrepp av autismen. Hos dem är det helt i sin ordning att äta glass i sängen. De anpassar på samma sätt som oss hela sitt vardagsliv utefter barnens behov.

Det sitte i ryggraden. Matheo fick syn på ett paket med popcorn på diskbänken som han givetvis ville ha. Pojken som fått lov att inhandla popcornen samma morgon som belöning för att ha följt med till affären och veckohandlat var inte lika förtjust i tanken att dela dem med den lille gästen som inkräktade hans hem. Hans trygga zon.

Pappan i familjen löste situationen utan att blinka. På några sekunder trollade han fram en halväten påse med popcorn och serverade Matheo i en skål. Utan frågor, utan en massa onödigt snack. Lugnet som inföll sig. Vi  återgick  till vårt fikarep.

Matheo var nöjd i den fina trädgården, trots avsaknad av ett två meters högt staket. Han klättrade i trädkojan, gungade och sysselsatte sig. Det gick att få ned honom från byggnadsställningen utan protester som han kvickt klättrade upp på efter att ha balanserat på en smal passage på husets fasad. Till vår stora lycka höll han sig vid oss och försökte inte att dra. Ett stort framsteg. Han använde tecken för att få hjälp av mamman i familjen. Kommunikation på hög nivå.

En av tio gånger förstod mamman inte vad han var ute efter. Matheo som vid detta laget nu fått höga krav på henne blev frustrerad över att hon inte  förstod att han var ute efter fiskpinnarna i frysfacket och inte glassen på samma hylla som varit målet innan. Han klappad till henne över kinden, som för att ”väcka” henne och få henne att ta sitt ”förnuft” till fånga. Ingen reaktion från hennes sida. Vi autismmödrar har ett lågaffektivt förhållningssätt till våra barn. Vi ignorerar ”dåligt” beteende och uppmärksammar ”bra” beteende. Vi vet att våra barn vet att det är fel att slåss och vi vet orsaken till varför de ändå gör det. De gör så gott de kan i en situation som är alltför kravfylld för dem. 

Även detta löste sig och tiden förflöt utan missöden tills Matheo fick för sig att sätta sig bredvid pojken som inte kommit över popcorn-incidenten för att kolla in vad han gjorde på Ipaden. Han frös till is och gastade att Matheo skulle lämna hans saker i fred och åka hem. Förresten kunde han lika gärna ta med sig sina allierade familjemedlemmar också!

Det tyckte inte Matheo alls kom på fråga. Han som hade det så trevligt. Pappan försökte lugna den ilskna pojken. Syskonen till dem båda kom springande. En ropade ”NEJ, de ska inte åka hem!”. Den andra drogs med i tumultet och började att skrika. Matheo tog tillfället i akt och klippte till den oförberedda pappan som med huvudet i samma höjd stod lutad över sin upprörda son för att trösta honom.

Ljudnivån sköt i höjden. Jag kunde inte annat än att flina. Vilket cirkus.  Även detta lade sig och friden inföll sig snabbt. På vägen hem åkte vi till en närbelägen sjö och badade och åt glass. Förutom att springa till en privat brygga och hoppa i en båt så gick det upp för oss att Matheo lärt sig att simma. Min lille gosse med så många utmaningar har lärt sig att simma helt på egen hand denna underbara sommar!

Jag älskar när han förvånar. Man vet aldrig vad man kan vänta sig och det är aldrig tråkigt med detta oförutsägbara barn. Att vi blev kalla av fasa att han skulle simma ut för långt och drunkna och att de föll på min lott att snabbt kränga av mig kläder och skor och hoppa i iklädd BH och trosor hade ingen inverkan på lyckan över milstolpen han precis uppnått. Tack fina vänner för att ni finns! Love you..

 

 

Written by 

2 thoughts on “Vänner som förstår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.