Jag fick en riktigt bra fråga på Unicornis facebooksida från Malin som läst mitt förra inlägg på vår Son-Rise resa. Hon blev nyfiken på Son-Rise och har gjort en research på nätet och där sett rubriker som ”fully recovered”. Hon undrar om det är som så att Son-Rise anser att man kan bota och arbeta bort autism.

Det är en högst relevant fråga som jag även själv funderat mycket på. Flera utav oss deltagare har även diskuterat det en del fram och tillbaka. När jag först kom i kontakt med Son-Rise var jag till en början tveksam över metoden och att ta mig till Massachusetts bland annat på grund av påståenden som dessa men också för den röriga hemsida från sjuttiotalet som var det första jag accosierade Son-Rise med. När jag kom till Option och förstod att det måste ha stått still här med sedan sjuttiotalet var jag redo att förlåta dem för hemsidan.

”Fully recovered” smakade dåligt i munnen. Kan det verkligen vara sant? Botad från vad? Hallå, en kan väl inte bli frisk om en inte varit sjuk?!

Så här är det, Son-Rise ser inte autism som en ”behavioral disorder” utan som en neurologisk utmaning där barn har svårigheter att relatera och ”connect” med sin omgivning. Jag ber om ursäkt för att jag blandar svenska med engelska. Det är inte för att jag tror att jag är baben Victoria Silvstedt som efter några dagar blivit amerikan och glömt svenskan…Det beror på att det är svårt att hålla isär tre språk. Svenska och spanska fungerar tipptopp men att lägga till engelskan som pricken över i:et under dessa minst sagt intensiva dagar gör att det blir kortslutning i min stackars trötta hjärna.

Anyway som amerikanarna hade sagt, tidigare idag för att vara säker på hur Option ser på påståendet frågade jag Bryn som får representera Options syn. Jag berättade att det är vanligt att vi i Sverige tenderar att uppfattas som vetenskapligt lagda, kanske b la för att vi räknas som ett av världens mest sekulariserade länder. Jag fortsatte vidare att det väcker en del frågor för många av oss med ett påstående som ”fully recoverd” ”cured from autism” mm och bad henne att förklara.  Hon började med att säga att ”fully recovered” och ”cured” är vad många människor kallar resultatet av deras Son-Rise program. För att förtydliga fortsatte hon att berätta om hennes egen dotter, som lustigt nog diagnostiserades med autism vid två års ålder. Denna lilla, adopterade flicka hamnade minst sagt i rätt familj.

Hennes dotter går b la idag på highschool, har körkort, vänner och pojkvän. Med andra ord lever hon ett rätt normalt tonårsliv. Bryn beskriver henne som ”fully recoverd” från det tillståndet hon befann sig i när hon var liten. Min följdfråga blir om hennes autism i och med det är borta? Bryn svarar att hon inte längre har autism. Jag frågar vidare om hennes dotters tankesätt också blivit neurotypiskt. Bryn svarar att autism är en konstruktion för att förstå de utmaningar och begränsningar autism  medför. Hon säger vidare att hon själv avskyr brötiga fotbollsmatcher och därför undviker dem. Det är högst frivilligt att gå på fotboll och att hon inte går dit begränsar inte hennes liv ett dugg. Hennes dotter i sin tur lever med utmaningar som alla människar, b la har hon grav dyslexi och får material från skolan uppläst. Detta begränsar inte heller hennes liv.

Bryns resonemang fick mig att reflektera; skulle Matheo i framtiden ha de verktyg som krävs för att klara sig i livet och hans autistiska egenskaper som begränsar honom idag inte sätter käppar i hjulet för att han ska nå dit han önskar, då skulle jag faktiskt också överväga att kalla honom ”fully recovered”. Trots att autism inte är en sjukdom. Hoppas du fått svar på din fråga, Malin.

Dags att sova. skriver mer imorgon.

Written by 

2 thoughts on “Fully recovered from autism?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.